4 tips om de kosten van de scheiding te verlagen

Scheiden is ongetwijfeld één van de zwaarste beslissingen in iemands leven. Je herkent jezelf misschien wel in huwelijksproblemen en overwegingen om uit elkaar te gaan. Dit kan enorm overweldigend zijn voor beide partners, zowel financieel als om praktische redenen. Er roepen veel vragen op, zoals: wat moet er geregeld worden bij een scheiding? Hoe krijg ik de beste hulp? En wat zijn de kosten van een scheiding? In deze blog geven we je 4 tips om de kosten van een scheiding te verlagen en hoe je de beste hulp bij een scheiding kan krijgen.

 • Maak een persoonlijk budget en begrijp je financiën 

Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van je financiën voordat je met de scheiding begint. Dit kan helpen om onnodige conflicten te verminderen en de kosten te verlagen. Als je moeite hebt om dit te doen en niet weet waar je moet beginnen, overweeg dan een mediator in te schakelen om alles op een rijtje te zetten. Vraag je af of je inkomen voldoende is om de scheiding te betalen. Hier een aantal stappen die je kunnen helpen:

 • Verzamel alle financiele documenten zoals bankafschriften en kredietrapporten.
 • Maak een overzicht van de inkomsten zoals salaris en overige inkomsten.
 • Breng uitgaven in kaart zoals vaste lasten en variabele kosten.
 • Stel prioriteiten over essentiele uitgaven en niet-essentiele uitgaven.
 • Stel de juiste prioriteiten

Voordat de scheiding in gang wordt gezet, is het belangrijk om de juiste prioriteiten te stellen. Focus eerst op de belangrijke zaken en probeer geen ruzie te maken over kleine details die de kosten juíst kunnen verhogen. Niemand wil een vechtscheiding. Richt je eerder op het bereiken van een eerlijke oplossing voor beide partijen en blijf kalm. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als de emoties hoog oplopen. Maar het is belangrijk om bedachtzaam te blijven tijdens dit moeilijke proces. Uiteindelijk kost het op die manier minder tijd en bespaar je kosten. Dus: eerst de belangrijkste zaken, de rest volgt vanzelf. 

 • Probeer goed samen te werken met elkaar

Bij een scheiding kunnen veel taken zelf uitgevoerd worden, zoals het verzamelen en organiseren van gezamenlijke financiële documenten en bezittingen. Het is belangrijk dat je dit samen doet, met duidelijke communicatie en zonder ruzie. 

Open communicatie tussen jou en je partner kan conflicten en juridische kosten verminderen. Door het samen te doen, wordt het makkelijker om na de scheiding nog steeds goed met elkaar om te gaan.

 • Regel de scheiding via een mediator

Het inschakelen van een mediator voor je scheiding kan helpen bij alle financiële aspecten, zoals partneralimentatie, kinderalimentatie, hypotheek en andere kosten zoals inboedel. Een mediator helpt je om complexe zaken te begrijpen en te beheren, zodat je altijd een eerlijke regeling voor de scheiding kunt krijgen. Bovendien is mediation vaak een goedkopere optie dan een juridische procedure waarbij beide partijen elk een eigen advocaat nodig hebben. Het inschakelen van een mediator kan je dus niet alleen helpen om geld te besparen, maar ook om kostbare tijd te besparen. Het is een fijne en effectieve manier om de complexiteiten van een scheiding aan te pakken, vooral als je niet weet waar je moet beginnen.

Andere voordelen van mediation:

 • Snellere juridische procedure
 • Samen een gerichte oplossing vinden
 • Financieel inzicht
 • Alles in een duidelijk convenant
 • Zelf de regie over je scheiding

Marianne van Kooten Mediation

Inmiddels heb ik veel ervaring op het gebied van scheidingen voor ondernemers en particulieren. Ik bied jullie hulp als er geen uitweg meer te zien is en samen zorgen we voor rust, ook op financieel vlak. Andere voordelen van mediation zijn dat er geen vechtscheiding ontstaat en alles sneller geregeld kan worden dan dat je het zelf doet. Wil je / willen jullie kennis maken om de opties te bespreken en samen te kijken naar de gerichte oplossing? Neem contact op via mijn website en ik help jullie heel graag.